Steenhouwersgeslacht Lamers deel IV

Steenhouwersgeslacht Lamers deel IV

De vorige aflevering werd afgesloten met een restauratieproject van Lamers bv aan een doopvont van een kerk in Eibergen. Wij sloten dit verhaal af met de mededeling dat in 1976 Tom werd geboren. Het begin van de huidige generatie.

Het bedrijf in Winterswijk koppelde zich in 1978 los van de vestiging in Almelo, waarbij de gebroeders Corry en Tonny Lamers als directie verder gingen bij hun eigen bedrijf in Almelo. Jan Slotboom was inmiddels door verslechterde gezondheid van Opa Daan mede-aandeelhouder (en bedrijfsleider) geworden van het bedrijf in Winterswijk. Vanaf eind jaren 70 kreeg het bedrijf onder leiding van hem opa Daan en pa Henk landelijke bekendheid in de restauratietak, door het verkrijgen van diverse restauratieprojecten.

Arnhem_N_H_Grote-of_Eusebiuskerk_28

(Eusebiuskerk te Arnhem (foto links), en het mariaportaal van de Walburgiskerk Zutphen (foto onder)

wbkerk

 

 

d

Voor beide projecten is de toenmalige hoge onderscheiding De Natuursteenpenning gewonnen. Zie krantenartikel hierboven.

ma tante nardie en halla bij restauratie eusebius kerkOma Lamers tijdens een bezoek aan de Eusebius kerk.

In 1980 deed zich de gelegenheid voor om een bestaande kleine steenhouwerij aan de Singelweg in Winterswijk over te nemen. Hierdoor kwam vooral het grafwerk in de spreekwoordelijke lift. Natuursteenbedrijf Lamers bv had inmiddels dus 2 locaties. Omdat deze steenhouwerij een andere naam had, namelijk “ Steenhouwerij Führen” kwam er al gauw onduidelijkheid over het naamsgebruik en de personen die zeggenschap hadden. Opa Daan was door zijn ziekte steeds vaker thuis, pa Henk was op dat moment al met de aandelenovername bezig. Jan Slotboom hield  zich vooral bezig met de restauratiekant, aan de Industrieweg. Op dat moment werd besloten alle verwarring weg te nemen en beide bedrijven onder te brengen onder de naam Natuursteenbedrijf De Corbeel b.v.. In dat zelfde jaar zag de schrijfster van dit verhaal en partner van de steenhouwer tevens het levenslicht.

BOVEN: Foto van het oude pand aan de Industrieweg. RECHTS: Gewoon een leuk detail. Een factuur uit 1978 gericht aan de oudtante van Tom’s partner Irma. Grappig hoe het verleden en heden toch weer bij elkaar komen.

In 1983 stierf Opa Daan op 61 jarige leeftijd na een langdurige en slopende ziekte. Pa Henk en Jan Slotboom namen samen het heft in handen en zetten het bedrijf voort. Omstreeks 1985 werd door ruimtegebrek een nieuw pand gebouwd en geopend op het nieuwe industrieterrein (Snelliusstraat) te Winterswijk. Daarbij kwamen zowel het oude pand aan de Industrieweg als de Singelweg te vervallen. Jan Slotboom kwam jammer genoeg op veel te jonge leeftijd plotseling te overlijden in 1989. En zo waren de oprichter van de steenhouwerij in Winterswijk en zijn 1e leerling in korte tijd niet meer onder ons, een gigantische klap voor het bedrijf. Henk stond er plots alleen voor, en werd daarbij bijgestaan door zijn personeel, met raad en daad.

Inmiddels waren ook de 4 zoons van Jan Slotboom werkzaam binnen het bedrijf hetzij als leerling, of als steenhouwer en werden conform de familietraditie van Lamers zijde fatsoenlijk opgeleid. Begin jaren 90 maakte pa Henk 1 van de zoons van Jan Slotboom tot compagnon omdat deze de aandelen van zijn vader overnam.

Twee jaar later in 1992 was Tom ook al 16 en werd de geschiedenis opnieuw herhaald doordat ook hij de opleiding in Duitsland (Konigsluther) ging volgen. Ook was hij bij hetzelfde leerbedrijf in dienst (Lorei Duitsland) als zijn vader. Deze opleiding is in 1995 met succes afgerond. Naast zijn opleiding in Duitsland behaalde hij in het  jaar daarop ook de Nederlandse vakdiploma’s.

Ondertussen werd Lamers Natuursteen Industrie Almelo (van Tonny en Corry) door privékwesties en het ontbreken van een opvolger verkocht aan een investeerder. Niet lang daarna werd het opgekocht door de huidige eigenaar en is het bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig en werkend onder de naam Lamers Natuursteen Industrie Almelo b.v.

Eind jaren 90 was de firma zo gegroeid mede doordat de Corbeel een steenhouwerij in Den Bosch had overgenomen (Petrumus Natuursteen), het totale personeelsbestand was inmiddels gegroeid tot ruim 55 mensen in vaste dienst. Tom was inmiddels ook werkzaam binnen het bedrijf. De eerste jaren zat hij voornamelijk op de restauratieafdeling, waarbij het echte ambachtelijke steenhouwersvak, dat hij tijdens zijn opleiding in Duitsland geleerd had, goed van pas kwam. Ook was hij regelmatig in hogere sferen te vinden, maar dan wel bovenop kerken en kastelen.

Begin 2001 werden er wat flinke knopen en banden doorgehakt die tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar zijn….

Benieuwd naar het vervolg? Over 2 weken volgt DEEL IV. Complete geschiedenis lezen? Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *