Composiet, wel of niet ?

COMPOSIET, WEL OF NIET

Composiet, een veel gebruikt product ten behoeve van keukenbladen. Maar wat is dat nu eigenlijk? Composiet aanrechtbladen zijn samengestelde aanrechtbladen (vandaar composiet, vergelijk met composed  = “samengesteld”) die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product.

Composiet is een mengsel van kunstharsen, vulmiddelen en additieven en bevat zeer hoge concentraties kristallijn silica. Bij composiet kan het gaat om 90% kristallijn silica, veel hoger dan bij natuurlijke steen zoals marmer (3%) en graniet (30%). Voor het zagen en schuren van het materiaal zijn krachtige gereedschappen nodig en er komt er veel schadelijk stof vrij.

De afgelopen jaren is in verschillende publicaties alarm geslagen over het optreden van silicose bij mensen die composiet produceren en verwerken. Het gaat hier om voornamelijk om ernstige longziektes en verhoogde kans op kanker. Onderzoekers vrezen dat het materiaal wellicht leidt tot een grotere reactie in het lichaam dan gedacht. De eerste dodelijke gevallen zijn inmiddels gerapporteerd en het aantal blijft groeien.

Het is een hele bewuste keus onszelf en onze medewerker(s) niet bloot te stellen aan giftige stoffen. Tevens zijn wij een ambachtelijk natuursteenbedrijf en bovenal natuursteenliefhebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *