De toekomst : Leerling – steenhouwer Peter

Leerling steenhouwer Peter

Sinds juni 2017 is het team van de steenhouwerij uitgebreid met leerling-steenhouwer Peter. Een nieuwkomer in het vak. Peter kwam zonder enige ervaring in het bedrijf en is nu een waardevolle kracht geworden. In de natuursteenwereld en dan met name bij ambachtelijke bedrijven is het erg lastig jongens te vinden. Peter lijkt een voltreffer. Hij wordt intern opgeleid en slaagde voor zijn theoretische cursus natuursteen. Wij spraken hem tussen zijn werkzaamheden door. (Interview Jubileum magazine mei 2018)

Hoe ben je bij de steenhouwerij terecht gekomen? De vriendin van mijn vader vertelde over de vacature. Ze werkte bij de Dela en hoorde er via via van en dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Beetje op internet gekeken en dacht: Ach, waarom niet?

Wist je al wel van het bestaan van steenhouwers? Jazeker, iedereen kent toch de talloze eeuwenoude gebouwen en ruïnes over heel de wereld, maar ik wist niet goed hoe het beroep tegenwoordig nog toegepast werd. Ik wist natuurlijk wel dat restauratie aan oude gebouwen gedaan werd en dat er grafstenen et cetera gemaakt werden, maar hoe een werkplaats van een steenhouwer eruit zou zien, geen idee.

Was je altijd al geïnteresseerd in ambachten? Ik heb het altijd erg kunnen waarderen wanneer mensen mooie dingen kunnen maken en zeker wanneer dit met de hand gebeurd en niet door middel van machines in grote oplages in grote fabriekshallen. Ambachten hebben dus zeker mijn interesse, maar ik had nooit verwacht het zelf te doen en al helemaal niet met natuursteen.

Hoe vind je het tot dusver?
Mijn ervaringen zijn erg goed. In het begin was het vooral erg zwaar, vaak beurs thuiskomen en beurs wakker worden, maar daar lijk ik aardig aan te wennen over de maanden. Het bezoeken van historische plekken en leren over natuursteen vind ik erg boeiend. Ik vind dat ik een erg mooi vak geleerd krijg, een kans die niet veel mensen krijgen en dat ik het zelfs nog aardig weet op te pakken allemaal. Het geeft me een gevoel dat dit iets is wat ik kan en geeft me veel voldoening. Iets waar ik stiekem toch wel een beetje trots op ben.

Je werk is heel veelzijdig, maar wat vind je nu het leukst om te doen?

De mogelijkheid van het bezoeken van en werken aan mooie oude gebouwen zoals Paleis ‘t Loo, Huize de Voorst en de oude Sallandsche Bank van Deventer vind ik heel erg gaaf. Maar ook het doen van al het grafwerk vind ik erg mooi, vooral wanneer je merkt hoe blij mensen zijn met het werk dat je doet. Het geeft me het gevoel dat je iets voor iemand kan betekenen. Daarnaast, vind ik letters hakken één van de leukste dingen om te doen, al heb ik nog heel erg veel te leren.

Je hebt een mooi vak. Zou jij het aanraden aan andere mensen?

Mensen die graag wat meer tijd in een product stoppen, graag met hun handen werken en het niet erg om een beetje stoffig te worden in het proces, zou ik het aanraden. Je moet wél tegen een stootje kunnen. Het is niks voor mensen die het liefst de hele dag achter het bureau zitten. En ook niet voor ongeduldige mensen!

Inmiddels heb je vast al vele soorten natuursteen voorbij zien komen, al dan niet in de werkplaats of tijdens je theoretische cursus. Welke is je favoriet?
Het mooiste vind ik denk ik Belgisch Hardsteen en andere hardsteensoorten, omdat deze vaak veel zichtbare fossielen bevatten. Daarnaast ben ik erg fan van Bianco Carrara en Nero Marquina, eigenlijk bijna alle marmersoorten wel. Hardsteen en marmer zijn ook prettig om te bewerken. Granietsoorten vind ik wat lastiger, er zijn soorten die ik heel erg mooi vind, maar daarentegen ook soorten die ik echt heel erg lelijk vind. Graniet is ook lastig te bewerken vanwege zijn hardheid, maar geeft vaak wel een erg mooi eindresultaat.

Je hebt vast al heel veel dingen gemaakt. Op welke ben je het meest trots?

Ik heb twee grote muurafdekkers gemaakt, een aanrechtblad met papegaaibekprofilering en dat mijn frijnwerk op een basementstuk is goedgekeurd en ook daadwerkelijk toegepast is, dat zijn toch wel echt de dingen waarvan ik had: Dit is iets wat ik heb gemaakt, dit is mijn werk en dat kan niemand me afnemen!!

Wat vind je van de Deventer Steenhouwerij als bedrijf?

Het mooist aan dit bedrijf vind ik de gedrevenheid van Tom. Zijn passie in het vak en zijn principes rondom de instandhouding van het vak, vind ik een grote drijfveer. Soms krijg ik het idee dat ik er lichtelijk mee besmet raak. Ik vind het ook erg fijn dat het een klein
en gemoedelijk bedrijf is, waar ik gevoel krijg dat ik gewoon mijzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit is voor mij erg belangrijk. De tijd, inspanning en geduld die het moet kosten om iemand die vanaf dag één helemaal van niks afwist op te moeten leiden, daar kan ik alleen maar waardering voor hebben.

In 2043 is er een 175—jarig feestje. Tom is dan 67 en nog werkzaam omdat ie het nog veel te leuk vindt, Irma 62 en Willem, inmiddels 94, komt dan af en toe met zijn rollator gezellig langs koffie drinken. Ben jij dan de allround-steenhouwer met 25 jaar ervaring?

Ja, als het aan mij ligt zeker!

 

Inmiddels heeft Peter nog meer ervaring op gedaan. In de afgelopen maanden heeft hij nog meer ervaring opgedaan en verlaten al vele werkstukken en grafmonumenten de werkplaats met zijn spreekwoordelijke signatuur.

One thought on “De toekomst : Leerling – steenhouwer Peter

  1. A. Visser schreef:

    L.S.!
    Goede presentatie van het bedrijf.
    Tom Visser Eerbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *