Duurzaamheid in de natuursteenwereld

Duurzaamheid in de natuursteenwereld
Voor de mensen die ons al een poosje volgen is het geen geheim. Wij hechten veel waarde aan ons vakwerk en om dit werk ook in Nederland te houden. Deze week is het de Week van de Begraafplaats. Het thema voor 2017 is duurzaamheid. “Ga voor verantwoord natuursteen”, roepen vele organisaties. Ondertussen importeren zij containers en kisten vol natuursteen uit het buitenland. Is dat persé verkeerd? Niet direct, want sommige materialen zijn nu eenmaal afkomstig uit Aziatische landen. Hieraan ontkom je dus niet, zelfs wij niet, met onze Aziatische import-allergie. De productie, dat is echter een ander verhaal. Dit keer lichten wij een groot deel van ons werk als allround steenhouwerij toe, namelijk grafwerk.

Duurzaam, dat is mooi gezegd:  “geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, ‘het milieu zo min mogelijk belastend“. Kortom: ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstofbesparend“. Dit betekent voor ons in elk geval dat wij onze Aziatische granieten importeren via een betrouwbare importeur. Hier op hebben wij geen invloed, behalve dan het vertrouwen (en dat is er) dat onze importeur de juiste wegen bewandeld. Dan komen we bij een hekel punt: de productie. Ons in ziens dient deze in Nederland plaats te vinden. Vroeger gebeurde dat immers ook, men had van kant-en-klare import nog nooit gehoord. Het grootste euvel in Nederland is het gebrek aan kennis. Er zijn nog maar weinig bedrijven welke het vakwerk verstaan en op welk vlak dan ook (bouwwerk en/of grafwerk) nog iets gemaakt krijgen zonder tussenkomst van derden. Echte vakmensen zijn er nog weinig en de meeste bedrijven zijn fabrieken geworden waar het een na het ander geïmporteerd en in elkaar gezet wordt. Vele bedrijven adverteren met ‘in eigen werkplaats gemaakt grafwerk’, maar vertellen er niet bij dat deze werkplaats zich niet in  Nederland bevindt.  Een in Nederland gemaakt grafwerk hoeft niet eens veel duurder te zijn dan kant-en-klaar grafwerk van handelaren of natuursteenbedrijven. Wij hebben al diverse keren mogen ervaren dat eigen werk goedkoper of gelijk uitviel dan een reeds aanwezige prijs van andere aanbieders.

Niet alleen bieden wij door ons zelfgemaakte grafwerk duurzaamheid (immers, wij nemen de productie en zwaar transport uit China of India weg), maar ook houden wij op deze manier het steenhouwers vak in ere. Misschien vinden wij dat als vak-fanaten nog wel het belangrijkst. We hebben het al vaker gezegd, in onze werkplaats kan overgrootvader Henk binnen lopen en direct aan het werk. Sommigen noemen het oud, wij noemen het ambacht. Er is niets dat wij niet kunnen maken en hechten hieraan grote waarde.  Week van de Begraafplaats, thema Duurzaamheid. Wij laten u graag zien hoe het anders kan, of misschien zelfs moet. Om te beginnen staan wij op 3 juni aanstaande op Begraafplaats en Crematorium Steenbrugge te Deventer om u te laten zien wat wij kunnen betekenen indien u waarde hecht aan eerlijke handel, voor de mens en de wereld.  Wij gaan voor een betere wereld en het behoud van vakwerk in eigen land. U toch ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *