Tweedekans / Doneren

Tweedekans stenen voor mensen met weinig financiële draagkracht.

Wilt u een tweedekans grafmonument aanschaffen? Lees dit informatieblad.

Wilt u een steen doneren? Lees onderstaand:

Korte samenvatting vereisten donatie
– Geen hardsteen of marmer
– Alleen complete monumenten met omranding of dekplaat
– Afhalen alleen in regio Deventer met straal van 20km
– Aanleveren van foto verplicht, we gaan niet vooraf kijken
Voor meer uitgebreide informatie lees onderstaand.

Wat is een tweede-kans steen?

Een tweede-kans-steen is een hergebruikte steen. Deze monumenten zijn gedoneerd door families waarvan de grafrechten zijn verlopen. In plaats van de steen te laten vernietigen door de gemeente/begraafplaats krijgt de steen een nieuw leven en wordt deze ter beschikking gesteld voor families die financieel minder daadkrachtig zijn. Hierbij valt te denken aan mensen in de bijstand, of andere financiële problemen. Wij hebben verschillende modellen staan en what you see is what you get. De monumenten worden voor een all-in prijs geleverd, inclusief tekst, betonplaat en vergunning voor plaatsen. De prijzen verschillen per monument.

Hoe doneer ik een tweede-kans steen?

Wanneer de grafrechten van een graf zijn verlopen heeft de begraafplaats het recht een graf te ruimen. Vaak ben je daarvan al op de hoogte, of neemt de begraafplaats contact met je. Zonder tegenbericht wordt het grafmonument gelicht van het graf en vernietigd. Het gruis/grind wat overblijft wordt meestal gebruikt voor asfaltering of stratenvulling. Je betaald hiervoor ruimingskosten. Eeuwig zonde, vinden wij. Wanneer je besluit de steen te doneren halen wij de grafsteen kosteloos van het graf. In onze werkplaats frezen wij de tekst weg, of verwijderen we de bronzen letters. Accessoires als lantaarns, bronzen beelden en vazen mag je houden, maar je kunt ze ook doneren. Indien je ze doneert besluiten wij of de accessoires hergebruikt kunnen worden, of dat ze alsnog worden vernietigd omdat ze niet meer bruikbaar zijn. Ook hiervoor rekenen wij geen afvoer-kosten. Het monument wordt nadat het is klaar gemaakt geplaatst op ons terrein. Het is van groot belang om ons tijdig op te hoogte te stellen van een donatie. Wegens drukte is het voor ons absoluut onmogelijk om gedoneerde stenen op zeer korte termijn af te halen. Wij vragen u minimaal 8 weken van tevoren contact met ons op te nemen, het liefst per email met een foto. Stenen buiten een straal van 20 km worden niet afgehaald.

Kan ik ook een urnsteen doneren? 

Ja, maar hieraan zijn strengere regels verbonden. De meeste urn-grafstenen (simpele vormen, tegels etc) zijn goedkoper om nieuw te maken dan her te gebruiken. De kans is dus aanwezig dat het niet geschikt is. Stuurt u een foto ter beoordeling.

Hebben jullie tweedekans urnstenen op voorrraad? 

Ja, maar de voorraad is wel wat beperkter. Vanwege de hoeveelheid werk kán een nieuw exemplaar zelfs goedkoper zijn dan een nieuw model. Dit ligt ook aan het gekozen model of vormen.

Jullie verdienen er toch gewoon aan? Hoezo is dit dan goed?

Een steen afhalen kost geld. Ook aan het laten ruimen van een graf door de begraafplaats zitten kosten verbonden. Bij donatie aan ons wordt de grafsteen in feite kosteloos afgevoerd. Je maakt er een andere familie heel blij mee. De kosten van een steen klaar maken en afhalen zijn voor ons in verhouding veel duurder dan een nieuwe steen. Omzet-technisch gezien is dit dus voor ons totaal niet interessant. Natuurlijk vragen wij wel een vergoeding van ons werk. Er gaan uren zitten in het klaar maken van een steen, met name in het affrezen van teksten. De marges voor ons zijn heel klein, omdat wij er een groot maatschappelijk en duurzaam belang in zien. Wie zich een beetje verdiept in ons bedrijf weet dat het bij ons niet altijd om geld gaat. Tevens sparen wij hiermee ook het milieu. Hergebruik van grafstenen betekent ook dat er minder natuursteen gewonnen wordt uit groeves.

Is elke steen geschikt?

Nee, helaas niet. Wij aanvaarden bijvoorbeeld geen  stenen met schade.  De kosten voor het klaar maken liggen al vrij hoog, dus alle extra kosten die toegevoegd worden zijn niet welkom om de hulpbehoevende families ook daadwerkelijk een goedkope steen aan te kunnen bieden. Ook accepteren wij geen stenen van wit marmer en oude stenen van Belgisch Hardsteen, om bovenstaande redenen. Ook letterstenen of urn-platen dunner dan 8 cm zijn niet geschikt omdat er na het affrezen weinig dikte meer overblijft. Tevens nemen wij alleen complete grafmonumenten aan. Dus een staand én liggend gedeelte. Wanneer je ons een steen aanbiedt is het dus van belang dat je ons goede foto’s stuurt. Bij afwezigheid van foto’s kunnen wij uw steen niet accepteren.

Wat is jullie werkgebied?

In feite werken we door heel Nederland, maar in dit geval is enige beperking van kilometers wel op zijn plaats. Wederom om de kosten te drukken om tot een goedkoop eindproduct te komen. Ons werkgebied is binnen een straal van 25 km rondom Deventer. Voor andere regio’s verwijzen wij u door naar https://circlestone.nl/. LET OP: De bij Circle Stone aangesloten natuursteenbedrijven hebben een andere zienswijze op verwerking van de stenen dan wij. Bij ons ligt de nadruk op hergebruik én budget, bij bovengenoemde alleen op hergebruik. Prima initiatief en wij juichen dit ook zeer zeker toe, maar gezien onze benadering en de bekendheid die wij hiermee hebben gekregen,  willen wij u wel op de verschillen wijzen.

Op dit moment hebben wij  tweede-kans stenen beschikbaar. Ze moeten echter nog worden geïnventariseerd, dus er zijn niet van alle modellen foto’s.   Wil je beroep doen op de door ons aangeboden mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Tweedekans stenen