In Nederland ben je al steenhouwer zodra..

In Nederland ben je al steenhouwer zodra het op je gevel staat, maar je nog niet eens weet hoe een beitel eruit ziet.

Overigens, als ik wil ben ik morgen ook bakker terwijl ik het verschil tussen een tijgerbrood of meergranen amper weet. Rare systemen hier in Nederland en wat mij betreft 100% schuld van ons Ministerie. Een echt goede opleiding is er niet. Je leert daar nooit wat je moet leren om een allround steenhouwer te worden. Een steenhouwer maakt zijn grafwerk zelf, besteld niets kant-en-klaar in groeves, legt bijvoorbeeld vloeren, stelt gevelbekleding en heeft verstand van restauratie én bouwkunde. Ik wijs elke keer naar Duitsland, waar ik ook mijn opleiding heb genoten. Zonder de bovengenoemde kunde mag je jezelf daar niet eens steenhouwer noemen, laat staan een bedrijf beginnen.

Een krant noemde mij laatste een rebel. Rebel with a cause. Mijn vak gaat naar de Filistijnen en niemand die het ziet. Daar maak ik mij erg kwaad over. Ik zie restauratie en natuursteenwerk in onze mooie stad Deventer, waarvan de tranen mij in de ogen springen. Er wordt geld uitgegeven door Gemeente, bedrijven en particulieren zonder dat er vakwerk voor terug komt. Er zijn bedrijven in Nederland met steenhouwerij op de gevel die zich moeten kapot schamen. En er zijn nog meer mensen die zwichten voor geld in plaats van vakwerk. Op hun websites prijkt: ALLES UIT EIGEN WERKPLAATS, maar bedoelen intussen een fabriek in het buitenland. Fabrieken en groeves waar ik met eigen ogen kinderfietsjes heb zien staan.

kinderarbeid Eerlijk, hoe moeilijk is om iets in te scannen, naar een importeur te sturen en vervolgens uit kratten te pakken? Zoiets heet “handelaar” en heeft niet met passie of vakwerk te maken. Moeten we dat soort dingen niet allemaal gewoon zelf kunnen?

Gelukkig wordt mijn markt steeds groter. Mensen worden zich bewust van eventuele misstanden in het buitenland en hebben meer respect voor ambacht. Het is aan ons mensen te laten zien hoe het anders kan. Voor behoud van bijvoorbeeld mooie gebouwen in onze eigen stad, maar óók voor behoud van een uitstervend beroep. Ik ben al 25 jaar steenhouwer met gezellenpapier, 5e generatie steenhouwer uit mijn familie en trotse eigenaar van een prachtig ambachtelijk bedrijf met vakwerk uit eigen hand en land. Ik verdedig mijn ambacht met hand en tand. Meer weten? Wij organiseren 12 mei van 11.00 – 16.00u een Open Dag.

4 thoughts on “In Nederland ben je al steenhouwer zodra..

 1. vlaanderen schreef:

  Beste Rebel, fijn zo geluid te horen van een echte steenhouwer. je bent nog een van de weinige vaklieden op dit gebied. Henk Beernink uit Hattem was ook een rebel.
  Zijn collega’s noemden hem een hobbyist en een een man die nooit rijk zou worden.
  Ze noemen zich wel steenhouwers maar in werkelijkheid zijn het afhaal chinezen.
  sterkte met je mooie vak
  Wim vlaanderen

  1. DDSH schreef:

   Dag Wim, dat vind ik een waar compliment. Henk is wat dat betreft ons grote voorbeeld en dat weet hij ook. Mooi iets van je te horen…..en je laatste zin slaat precies de spijker op de kop!

 2. Annie hofstede schreef:

  Mijn zus heeft een prachtige natuursteen op haar graf gekregen.
  Eenvoud siert de mens. Vakwerk gemaakt door De Steenhouwerij Deventer

  1. DDSH schreef:

   Bedankt voor je mooie compliment Annie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *