Interview voor Di-Flits: Ons bedrijf in beeld

Gepubliceerd op 15 april 2017 op de site van onze brancheverenging

Hoe het begon…

In het jaar 1868 begon de eerste telg van een heuse steenhouwersfamilie met zijn vak. Nu vijf generaties en bijna 150 jaar later zet Tom Lamers (dit jaar 25 jaar in het vak) de familietradities voort met zijn eigen steenhouwerij in Deventer. Samen met zijn partner Irma en part-timer Willem verlaten dagelijks kwaliteitswerkstukken de werkplaats. Bij de steenhouwerij staat ambacht hoog in het vaandel. Tom heeft net als zijn vader, Henk Lamers, een 3 jarige fulltime opleiding genoten bij een meisterfirma in Bocholt, Duitsland. Dit in combinatie met een internaatscholing tegen de voormalig Oost-Duitse grens. Hij behaalde hier met succes zijn gezellenbrief en werd hiermee figuurlijk geslagen tot Steinmetz- und Steinbildhauer geselle. De vroegere Hollandse term hiervoor is “Steenhouwerspatroon”. Nadien heeft hij in eigen land in verkorte tijd alle Nederlandse papieren behaald. Na zijn opleiding is hij in het familiebedrijf genaamd Corbeel Natuursteen begonnen, waaruit in 2001 Slotboom Steenhouwers is ontstaan. Hoewel Tom’s hart bij de restauratie lag, bleef hij na de splitsing zijn familie trouw. Samen met zijn vader zette hij zijn schouders onder de firma, zonder restauratie-tak. Na een spijtig faillissement door hevige ontwikkelingen ten tijde van de crisis in 2011 is Corbeel Natuursteen overgenomen door Greven Natuursteen. Tot op de dag van vandaag is deze firma nog bestaand onder de naam Corbeel & Greven natuursteen. Tom besloot, na wat omwegen, een nieuwe start maken in daar waar zijn hart lag…  door een échte steenhouwerij over te nemen.

Ambachtelijke steenhouwerij

De steenhouwerij (vroeger bekend onder de naam Steenhouwerij Olthof) is zogenaamd ambachtelijk ingericht. De werkplaats is voorzien van traditionele machines, zoals o.a. een brugzaag, half portiek zaag, wandarm-polijstmachine, handpolijstmachine, een bovenfrees en een zandstraalcabine. Naast deze machines zijn er 4 enkele belangrijke en onmisbare zaken aanwezig, namelijk 2 paar handen welke het handwerk volledig beheersen. Als je Tom vraagt wat zijn steenhouwerij anders maakt dan een natuursteenbedrijf, dan zal hij antwoorden met: “Wij zijn de smederij onder de metaalbedrijven. Dat wil zeggen dat wij zowel kleine series en machinaal werk leveren, maar ook alle voorkomende handmatige bewerkingen nog beheersen, en regelmatig toepassen. Een machinale ‘frijnslag’ bijvoorbeeld, is bij ons als vloeken in de kerk, om maar aan te geven hoe wij denken. Een CNC machine? Hoort in onze beleving niet thuis in een steenhouwerij, als je tenminste de indruk wekt naar de buitenwereld dat je een ambachtelijk bedrijf bent”.

Uitsluitend natuursteen

De Deventer Steenhouwerij verwerkt voornamelijk Belgisch Hardsteen van een goede sortering. Hierin doet het bedrijf nooit concessies. “Een derde keus of Aziatische varianten komt bij ons niet op het terrein, ook niet wanneer een opdrachtgever specifiek vraagt om goedkopere alternatieven”, aldus Tom Lamers.  Naast hardsteen maakt de steenhouwerij ook gebruik van restauratie-materialen zoals diverse tuffsteensoorten, basaltlava, trachiet, kalksteen en zandsteen.  Daarnaast verwerkt het bedrijf uiteraard ook alle voorkomende hardgesteentes, marmers, kwartsieten en leisteensoorten.

Het gebruik van composiet in welke vorm dan ook is, net als keramiek, absoluut uitgesloten. Dit is een hele bewuste keuze. Met hun achtergrond en visie passen dergelijke materialen niet in hun steenhouwerij en hebben ze ook niets met het specifieke vak van doen, vinden Tom en Irma. Wel hebben ze een collega-bedrijf waar  ze klanten heen sturen indien deze toch kiezen voor een kunststeen of een keramiek. Veel komt dit echter niet voor, aangezien de meeste klanten na enige uitleg toch kiezen voor een échte natuursteen met al zijn charmes.

Van dorpel tot grafsteen

De genoemde materialen gebruikt De Deventer Steenhouwerij voor traditioneel bouwwerk als dorpels, gevelelementen en aanrechtbladen, vaak in opdracht van aannemers en particulieren. Maar ook voor restauratieprojecten (o.a. Paleis het Loo, Huize de Voorst, Lebuinuskerk te Deventer) in opdracht van kerkrentmeesters, stichtingen en restauratieaannemers. En natuurlijk voor grafmonumenten. Het bedrijf heeft een betrouwbare partner, waar ze de hardsteen inkopen, hetzij als half fabricaat en in een enkel geval als  kant-en-klaar product. “Onze voorkeur gaat uit naar het zelf maken van het eindproduct. Wij merken dat mensen hierin ook veranderen. Ze waarderen het ambacht en het feit dat hiermee ook een stukje duurzaamheid gepaard gaat.”, vertelt Tom.

Steeds meer  (potentiële) opdrachtgevers vinden langzamerhand de weg naar Deventer, dankzij ons mooie bedrijf waar het ambacht, de kennis en het vakwerk voor alles gaan. “Mensen komen voor ons vakwerk. Ze vinden het mooi om te zien hoe iemand met een beitel werkt, en hebben vaak géén idee dat een aanrechtblad bij ons niet uit een machine komt. Ook begrijpen ze niet hoe wij van een ruw stuk steen een prachtig niet alledaags grafmonument kunnen maken.”, legt Irma uit.

 Ouderwets en modern

Dit merkt het bedrijf ook op Social Media, waar Irma erg actief is op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram. Ook hebben wij een zeer uitgebreide website in blogvorm, waar wekelijks nieuwe projecten tot in detail worden uitgelicht. Op Facebook heeft de steenhouwerij inmiddels meer dan 1000 likers, wat zich overigens ook uit in echte klandizie. Ondanks het ambachtelijke, in sommige ogen ouderwetse bedrijf, is de Deventer Steenhouwerij op dat vlak supermodern. Tom en Irma worden mede dankzij deze kanalen regelmatig benaderd om lezingen te geven over het vak en geven op verzoek ook rondleidingen aan groepen. Ambacht leeft!

Tekst hakken in zwerfkei

Passie voor natuursteen sinds 1868

In de natuursteenwereld is de laatste decennia veel veranderd, in de ogen van Tom en Irma niet ten goede van het vak. Tom: “Dit begint bij de basis en de basis is kennis en kennisoverdracht. De verhoudingen zoals Tom het geleerd heeft tussen Meister, Gezel en leerling is in Nederland ver te zoeken met dank aan onze overheid. De kennis die er nog is, gaat verloren door de ontwikkelingen op de markt. Steeds meer bedrijven voelen genoodzaakt mee te gaan met deze veranderingen. Met ons bedrijf boren wij een markt aan die naar onze mening altijd bestaansrecht heeft. Wij respecteren uiteraard onze collega’s welke gebruik maken van de modernste technieken en de meest hightech materialen verwerken. Onze slogan is echter “Passie voor natuursteen sinds 1868” en daar zullen we nooit van af wijken. Wat wij doen werkt in Tom’s familie al 150 jaar, er is veel vraag naar, dus waarom zouden wij er dan iets aan veranderen?”.

Mocht je graag meer willen weten over het bedrijf of over de zienswijze van Tom en Irma Lamers in het algemeen, dan staan ze graag open voor jouw visie en opmerkingen. Meer informatie over de werkzaamheden, het uitgebreide familieverhaal en contactgegevens vind je op www.ddsh.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *