150 jaar vakmanschap

Geschiedenis van een steenhouwersgeslacht

Tom is de 5e generatie steenhouwer en daar zijn we trots op. Al in 1868 begon zijn betovergrootvader Adrianus met steenhouwen. Het hele verhaal van 1868 is ter ere van ons 150 jarig jubileum in een filmpje verwerkt.   Klik hier voor het filmpje. 

Dit jaar viert De Deventer Steenhouwerij een bijzonder jubileum. In 1868 (150 jaar geleden) begon de betovergrootvader van Tom Lamers, eigenaar van de steenhouwerij, als steenhouwer in Amsterdam. Hij gaf het vak over van vader op zoon en dat gebeurde vervolgens 5 generaties lang. In de natuursteenwereld en dus ook door bedrijven in de regio wordt er veelvuldig kant-en-klaar geïmporteerd uit lage lonen landen, met name op gebied van grafwerk. 95 % van alle graf- en urnmonumenten komen kant – en – klaar uit Azië of China. Hiermee is sinds die hype in de jaren 80 begon, enorm veel kennis van het ambacht steenhouwen verloren gegaan. Zet daar de crisis overheen en het échte vak is op sterven na dood. Wij vervaardigen alles nog zelf.  Zowel graf- als bouwwerk wordt in eigen land en door eigen hand gemaakt. Hiermee worden misstanden in het buitenland voorkomen, wordt het maken van natuursteen producten verduurzaamt en blijft het echte ambacht bestaan. Er zijn ook andere voordelen, want bij het produceren van de grafmonumenten mogen de families zelf de vormen optekenen, aanwezig zijn bij productie en zelfs een handje helpen indien mogelijk.  Toch werkt de steenhouwerij tegen concurrerende prijzen in vergelijking met bedrijven die wél kant-en-klaar importeren. Tom Lamers is een gediplomeerd steenhouwer en heeft zijn gezellen-opleiding in Duitsland genoten. Ook het personeel is vaardig en beheerst alle technieken die bij het vak steenhouwen horen. Het ambachtelijke bedrijf is landelijk werkzaam en scoort vooral hoge ogen met hun in Deventer vervaardigde grafwerk en restauratieprojecten (o.a. de Lebuinus en  Paleis het Loo). Ook kent De Deventer Steenhouwerij de zogenaamd ‘tweede-kans-stenen’, waarbij families grafmonumenten die op de lijst staan voor ruiming doneren aan de steenhouwerij, welke ze vervolgens tegen een minimale vergoeding ter beschikking stelt aan minderbedeelde families. Wie de steenhouwerij van Lamers en Schreurs kent weet dat het niet altijd om geld gaat binnen hun bedrijf.

 

Betovergrootvader Adrianus Habraken in het midden, overgrootvader Henk links. Pas in mei 2018 kwamen we er na jaren achter dat de door hem gemaakte communiebank nog steeds bestaat, namelijk in de RK Kerk te Tilligte. Onderstaand dezelfde foto/positie, maar dan met onze eigen steenhouwer Tom. De communiebank is inmiddels helaas geschilderd. Heel bijzonder om hier te staan!!

Factuur uit 1897: Voor u te weten 2 stukke ouwe steen verhakt voor het hek ingang voor de Rooms catholieke school. Aan arbeit 12 uur. Voor het verhakken en gaten hakken gebruikt een kilo loot om te gietten met nieuw. Tot taal twee gulden zestig cent.