Persbericht Hanzestad

Lees hier het artikel op Hanzestad.nl

Dit jaar vieren wij net als de stad Deventer een feestje. Het is namelijk 150 jaar geleden dat de bet-overgrootvader van Tom hamer en beitel oppakte en begon aan een avontuur waarvan hij niet wist dat deze in 2018 nog steeds zou voortduren.

In 1868 begon Adrianus in Amsterdam als steenhouwer. Misschien wel eerder, maar dat hebben we tot dusver niet kunnen achterhalen. Adrianus was toen 20 en de wereld (of in elk geval Nederland) lag aan zijn voeten. Eerst kwam hij in dienst van een steenhouwerij in Amsterdam, waar hij ook werkzaamheden heeft verricht aan het Rijksmuseum. Vervolgens kwam hij in Zutphen terecht, waar zijn eerste eigen steenhouwerij een feit werd. Hij kreeg gaandeweg kinderen en zijn zoons raakten ook werkzaam als steenhouwer. Het vak werd van vader op zoon doorgegeven, wat resulteerde in een steenhouwerij in Hengelo, Almelo en later Winterswijk.

In Winterswijk werd in 1976 Tom geboren, de huidige steenhouwer van de familie. In 1992 behaalde hij alle papieren en kreeg uiteraard een baan bij zijn vader in het bedrijf. Nu, 25 jaar later is Tom degene met een eigen steenhouwerij in Deventer. Een foto van Adrianus uit 1920 prijkt op de bus en al onze reclame uitingen. Hij zou het eens moeten weten!

Een jubileumjaar dus en wat ons betreft een hele bijzondere. Qua doen en laten is er in de steenhouwerij namelijk nog niet veel veranderd, we maken nog veel handwerk met ouderwetse bewerkingen en versturen onze correspondentie op oud papier met een heuse lakzegel. Natuurlijk is het allemaal wat moderner, maar mocht de overgrootvader van Tom binnen lopen, dan kan hij zich hier nog prima redden. Onze werkplaats is ambachtelijk ingericht en er wordt niets met (CNC) machines vervaardigd. Wij zijn daarom ook veel werkzaam in de restauratie-tak en bieden graf- en urn monumenten aan die in eigen werkplaats worden vervaardigd. Ook ons bouwwerk komt ook compleet uit eigen werkplaats.

Heel wat anders dan de eenheidsworst die tegenwoordig kant-en-klaar uit Portugal, India of China wordt geïmporteerd door veel concullega’s. Het vakmanschap blijft op deze manier in eigen hand en land. Klaar voor een volgende generatie. Wij houden enorm van geschiedenis, een beetje nostalgie. Daarom zijn we ook erg trots op deze familiegeschiedenis en op 150 jaar vakmanschap.  Dat kunnen er niet veel zeggen, laat staan na komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *