Het Wezeveld te Twello

In opdracht van Bouwbedrijf Nikkels hebben wij in 2016 Het Wezeveld te Twello mogen restaureren.

Het Wezeveld, ook bekendstaand als Huis Wezeveld of Het Nieuwe Wezeveld, is een vrijstaand herenhuis en een gemeentelijk monument in het Nederlandse dorp Twello (gemeente Voorst). Het huis werd gebouwd rond 1870 in opdracht van de eigenaar van het perceel, C.A.A. baron van Hövell tot Westerflier. Op de plek stond een ouder herenhuis, dat hiervoor werd afgebroken. Het gebouw werd opgetrokken in neoclassicistische stijl uit baksteen met een opvallend dakzadel aan de voorzijde. Dit dak werd gedekt met de natuurstenen leien van het oorspronkelijke pand.

In 1911 werd een aanbouw aan de voorzijde gerealiseerd op het bordes. In 1947 werd het huis verkocht aan de religieuze orde Salesianen van Don Bosco. Deze bouwde in 1961 naast het huis een kapel, de Heilige Hartkapel, in de stijl van de Bossche School. In 2016 werd het gebouw verkocht aan een zorginstelling, die het na verbouwing en uitbreiding wil bestemmen als verzorgingshuis voor lijders aan dementie.

Tijdens onze restauratie ging het voornamelijk om zandsteen en hardsteen waterlijsten. De restauratie was hoognodig, en wij hebben dan ook enkele stukken moeten vervangen. Tevens is er een brandtrap verwijderd, waardoor een nieuw gedeelte natuursteen moest worden aangebracht. Ook de koetsenpoort met het tableau is door ons gerestaureerd. Hieronder enkele foto’s van de bezigheden.