Steenhouwersgeslacht Lamers deel I

Geschiedenis DEEL 1

Tom is de 5e generatie steenhouwer en daar zijn we trots op. In enkele korte delen nemen wij u mee in de steenhouwersgeschiedenis van zijn familie Lamers. Vandaag presenteren wij u DEEL I. Wij gaan zo ver mogelijk terug in de tijd en zijn helemaal in 1762 uit gekomen, daar stopt vooralsnog de informatie. Laat maar lezen, hoor ik u denken. Dat doen we dus niet, want in de zoektocht kwamen we een verrassing tegen. Deze verrassing zorgt er voor dat we pas in midden 1800 kunnen starten met het steenhouwersverhaal en niet zoals verwacht in 1762. U leest hier onder hoe dat komt.

In 1848, maar 30 jaar na de troonsafstand van Napoleon Bonaparte wordt in ’s Hertogenbosch Adrianus Johannes Habraken geboren. In de loop der jaren ontwikkelt hij zich tot steenhouwer, zoals te lezen in de bevolkingsinschrijvingen in verschillende plaatsen. Na diverse omzwervingen door het hele land (o.a. Amsterdam), en het verliezen van zijn eerste vrouw komt hij vervolgens in 1883 te Den Bosch Johanna Catharina Lamers (geboren te Grave NB op 13 december 1858) tegen.  Tezamen verhuizen zij vervolgens naar Zutphen. (Foto’s hieronder van hun oude straat  te Zutphen). komsteeg Adres Habraken en Johanna komsteeg Adrianus Johanna Zutphen

Achtereenvolgend op die jaren worden in Zutphen 4 zoons geboren. In 1893 werd geboren Adrianus Johannes Daniel Lamers (Adri), in 1895 werd geboren Daniel Marinus Lamers (Daniël), in 1897 werd geboren Hendrikus Cornelis Lamers (oftewel Henk, Tom zijn overgrootvader), en de laatste kwam in 1898 Cornelis Hendrikus Lamers (Cor) ter wereld. Ondertussen zijn zij als compleet gezin in 1901 verhuisd van Zutphen naar Hengelo Overijssel.

In 1902 trouwde Johanna Catharina met Adrianus Johannes Habraken, maar behield in alle registers haar eigen meisjesnaam.  Ongewoon, maar het staat er toch echt. In 1903 kregen zij nog een dochter, namelijk Petronella Wilhelmina Habraken…… En nu rijst de vraag: Hoe komt het dat de jongens Lamers heten en geen Habraken, want Adrianus is immers hun biologische vader? Dit zou betekenen dat het hele geslacht Lamers eigenlijk Habraken had moeten heten? Foutje in de registers? Spannende familiegeheimen?

Adianus Johannes Habraken

Het antwoord leek na enige research redelijk simpel te zijn. Habraken heeft de jongens om de een of andere reden nooit erkend, waarschijnlijk omdat zij tijdens de geboortes niet getrouwd waren. In vroegere tijden schijnt het zo te zijn, dat de kinderen dan automatisch de namen van de moeder mee kregen. Mysterie opgelost, een verrassende wending in de beginperiode van een steenhouwersfamilie. Feit blijft ‘gelukkig’ wel dat in alle openbare registers staat geschreven dat Adrianus Johannes Habraken de biologische vader is van de 4 jongens, en dat hij steenhouwer was. Zijn vader overigens niet, hij was scheepstimmerman. (Links foto van Adrianus Johannes Habraken op latere leeftijd)

In 1910 overleed Johanna Catharina Lamers op 52 jarige leeftijd, in 1919 overleed hun zoon Daniel Marinus Lamers op 24 jarige leeftijd. De 3 overgebleven zonen staan in de registers geregistreerd met het beroep Steenhouwer.

Dit brengt ons naar het begin van het familieverhaal, namelijk dat Adrianus Johannes Habraken zijn 3 overgebleven zoons Henk, Adri en Cor heeft opgeleid tot Steenhouwer. Adrianus had zelf een steenhouwerij in Hengelo, alwaar Henk,  Adri en Cor ook werkzaam waren.  Adri vertrok in 1913 uit Hengelo en verhuisde naar Apeldoorn, om vervolgens middels allerlei omzwervingen via Duisburg uit te komen in Arnhem.

Uit oude registers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Tom’s betovergrootvader Adrianus Johannes Habraken, zijn zoon Hendrikus Cornelis (Henk) en zoon Cornelis Hendrikus (Cor) in 1923 naar Almelo (Beltweg) zijn verhuisd alwaar ook de werkplaats was gevestigd. Afgelopen zondag zijn wij hier wezen kijken, echter heeft de woning/werkplaats plaats moeten maken voor een nieuwbouwwijk. Misschien dat we in onze zoektocht nog wat foto’s tegen komen, in dat geval zullen deze worden aangevuld op deze pagina. Het bedrijf aan de Beltweg te Almelo had de naam Steenhouwerij H.C. Lamers. Adrianus ging niet lang daarna  met pensioen, in de registers heeft het een hele andere benaming namelijk: een rentetrekker.

rentetrekker

Op onderstaande foto zien we betovergrootvader Adrianus in het midden (en diegenen die Tom’s vader Henk kennen, kunnen niet ontkennen dat hij er niet op lijkt!), overgrootvader Henk links en rechts broer Cor. Deze foto is na wat rekensommetjes omstreeks 1920 gemaakt, want Adrianus Habraken stierf in 1927 op 79 jarige leeftijd. Zijn zoons Henk en Cor namen de beitel over en gingen vanaf dat moment elk hun eigen weg…

1900

Links Hendrikus Cornelis (overgrootvader Henk) midden Adrianus, rechts Cornelis Hendrikus (Cor)

Benieuwd naar het vervolg? Volgende week DEEL II

 

 

Noot aan de familie:
Indien jullie nog foto’s hebben die ook maar iets met het vak te maken hebben, of foto’s van de steenhouwers zelf dan ontvangen wij deze graag. Momenteel zijn wij nog verder aan het spitten in de stamboom en zogezegd al terug tot begin 1700. Wanneer dit compleet is maken wij deze openbaar, maar niet op deze site aangezien het met ons vak niet zoveel te doen heeft. Indien gewenst kunnen wij de resultaten op een later moment naar jullie sturen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *