Steenhouwersgeslacht Lamers deel V

De 21e eeuw: Elk einde is een nieuw begin!

De vorige aflevering spraken we over een verandering binnen De Corbeel Natuursteen die veel teweeg zou brengen.

Begin 21e eeuw besloot de mede-eigenaar Slotboom jr van De Corbeel verrassend genoeg voor zichzelf te beginnen in de restauratie-tak. Deze nog bestaande firma, Slotboom Steenhouwers, werd opgericht in 2001. Tot die tijd zijn zij onder de vleugels van familie Lamers groot gebracht.  Een 51 jarige band tussen twee families werd hiermee plots verbroken.  Een deel van de door De Corbeel opgeleide vakmensen gingen mee, een mentale aderlating voor de firma.  De overgebleven personeelsleden, Henk en Tom Lamers hebben de spreekwoordelijke schouders er dubbel en dwars onder gezet om door te gaan met datgene waar ze goed in zijn: Het bewerken van natuursteen in de breedste zin van het woord.

Voor Tom was een overstap onbespreekbaar en ging hij  in 2001 uiteraard mee met zijn vader in plaats van werkzaam te blijven in de restauratietak die Slotboom inmiddels voor rekening nam.  Na een reorganisatie binnen De Corbeel met enkele functiewijzigingen en toevoegingen in het personeelsbestand werd er weer als vanouds geproduceerd. In het daarop volgend jaar is het laatste lid van de familie Slotboom vertrokken, waardoor er weer wat geschoven moest worden in functies.

Nadat Tom diverse functies binnen het bedrijf had bekleed trad hij in 2009 toe tot de directie van De Corbeel Natuursteen. Uiteraard heeft hij deze functie met hart en ziel aanvaard en met grote toewijding uitgevoerd, al lag zijn werkelijke passie op de werkvloer. Immers is hij niet voor niets een steenhouwer geworden.

Na vele jaren hard werken kwam het bedrijf eind 2011 in grote financiële problemen, door toedoen van de economische crisis en de malaise in de bouwsector. Ook werd op dat moment ontzettend veel gecremeerd waardoor ook de grafwerk-afdeling zwaar onder druk kwam te liggen. Ondanks de extra inzet, diverse ingrepen en alle moeite was alles helaas voor niets en viel het doek voor De Corbeel Natuursteen. Een moeilijke periode brak aan voor iedereen die al jaren al dan niet decennia betrokken was bij het (familie)bedrijf.

Na een korte periode werd De Corbeel overgenomen door een collega firma uit Winterswijk, namelijk Greven Natuursteen. Een flink deel van het personeel kon blijven, evenals Henk Lamers. Dit bedrijf is nu beter bekend als Corbeel & Greven Natuursteen. Tom zijn vader werkt hier nog steeds, zodoende hebben wij met dit bedrijf nog altijd een goede band en werken we samen waar kan en nodig.

In 2012 trad Tom in dienst bij een toe leverancier van natuursteenbedrijven en werd zijn kennis op vlak van machines, gereedschappen en toebehoren enorm vergroot. In datzelfde jaar kwam hij tijdens een zakelijk bezoek  in gesprek met Martin en Truus Hafkamp, de oud eigenaren van ons bedrijf (steenhouwer sinds midden jaren 60, zelfstandig vanaf begin jaren 80). Op dat moment waren zij naarstig op zoek naar een opvolger voor De Deventer Steenhouwerij. Tom hoefde er niet lang over na te denken en nam vrij snel het besluit om een overname rond te krijgen.  Ik, schrijfster van dit verhaal, had op dat moment een vaste leidinggevende baan in de detailhandel. Een carrière switch was tot dusver nog niet in me op gekomen, totdat Tom thuis kwam met zijn wilde plannen. We besloten samen opnieuw te beginnen en er voor te gaan.

De overname had nogal wat voeten in aarde, want we zaten middenin de crisis en vooral de banken hielden de deuren flink op slot. Na een jaar mee te hebben gedraaid in de Steenhouwerij waarbij hij langzaamaan de vaste klandizie leerde kennen is de overname in 2014 bezegeld. Wij zijn hiervoor een aantal mensen erg dankbaar,  zonder hen was een overname absoluut onmogelijk. In juni 2014 werd de steenhouwerij zonder inmenging van welke bank dan ook overgenomen en konden we samen met medewerker Willem (welke wij ook overnamen) met frisse moed en vol enthousiasme beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Dagelijks reden wij 5 kwartier van Winterswijk naar Deventer, en weer terug, aangezien wij nog steeds woonachtig waren in Winterswijk. Inmiddels wonen wij alweer bijna 2 jaar met enorm veel plezier in gemeente Deventer.

sky

Hoe de afgelopen twee jaar verder zijn verlopen en hoe wij de verdere toekomst zien, leest u in het vooralsnog laatste deel. Benieuwd naar het hele verhaal vanaf 1848? Lees hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *