Stilstand is achteruitgang! Of toch niet?

Stilstand is achteruitgang. Of toch niet?

FB_IMG_1473100853557

Wanneer klanten de werkplaats binnen lopen vragen ze zich af of de tijd heeft stil gestaan. Onze werkplaats is mooi van lelijkheid. De tand des tijds heeft toeslagen. Er is stof, er is roest, er staan oude machines met een prachtig patina en de spinnenwebben hangen vreedzaam in de hoeken. Vele steenhouwers voor ons hebben over de betonnen vloer gelopen. Vele handen hebben aan de zaagmachine uit de 60-er jaren gezeten. Tonnen steen zijn er verwerkt. In de oude metalen kasten liggen handgezaagde houten malletjes voor Joodse letters, bakeliet mallen voor een graveermachine, oude zaagbladen en steenhouwers-gereedschap die het gros niet eens kan benoemen. Betovergrootvader Adrianus (geb. 1848) zou trots zijn, en zou zich zelfs nog deels kunnen redden in onze werkplaats. Overgrootvader Henk (geb. 1897) helemaal, die zou ons bedrijf zelf kunnen runnen met de gereedschappen en machines die er staan. Oude meuk, zo zou een ander het noemen. Maar voor ons, en met name het vak, is de inrichting van onze werkplaats en de daarbij horende charme onbeschrijfelijk waardevol.

Onze markt is misschien kleiner, maar wel onmisbaar. Geen enkel nieuwerwets apparaat kan op tegen de hand van een steenhouwer en dat zou ook niet mogen. Een CNC machine is voor een echte steenhouwer met onze idealen vloeken in de kerk, machinaal “frijn”werk bezorgd ons een hoge bloeddruk, laat staan het geknoei in de restauratiewereld van mensen die niet eens onderscheid weten te maken in materialen. Wij houden vast aan onze principes en merken dat de markt hiervoor steeds groter wordt. Deutsche Gründlichkeit, een erfenis van Tom’s gesellen opleiding in Duitsland. Opdrachtgevers in al onze drie disciplines (grafwerk bouw en restauratie) vinden het prachtig om te zien hoe hun product tot stand komt, zonder tussenkomst van machines die het handwerk over nemen. Wij gebruiken geen materialen die niets met natuursteen te maken hebben (denk aan composiet e.d), wij gebruiken ook geen Aziatische varianten “hardsteen” of andere kwalitatief mindere materialen. Deze materialen komen ons terrein niet op, zelfs niet wanneer er expliciet om gevraagd wordt. Uiteindelijk kiezen ook deze mensen voor echte natuursteen.

Img_0853Voor ons is onze werkwijze een hele bewuste keus en tot nu toe succesvol gebleken. Er is namelijk een verschil tussen een natuursteenbedrijf en een echte steenhouwerij. Wij zijn bij wijze van de smederij onder de metaalbedrijven. Mensen kiezen steeds meer voor onze kwaliteit, producten met een goed verhaal en vakmanschap dat bijna 150 jaar terug gaat. Dankzij medewerkers die de technieken van weleer compleet beheersen runnen wij met succes een prachtig bedrijf en is er veel interesse in ons werk en de werkwijze. De interesse via Social Media en de website in blogvorm is verbazend groot. Het boeit mensen, we geven lezingen voor stichtingen, verenigingen, leiden mensen rond op aanvraag en worden door onze klantenkring en trouwe volgers alsmaar enthousiaster. Dat échte steenhouwen is bijna een geloof, een levenswijze, iets dat je nooit meer anders wil! Hebben wij geluk dat het ook niet anders hoeft. Spread the word, zegt het voort. Het wordt gehoord, knoop het in je oren. Het is terug van nooit weggeweest : Ambacht gaat nóóit verloren…

Net zo enthousiast als ons? Kom gerust eens kijken! Uiteraard hebben wij voor onze collega’s die een andere denk- en doenwijze hebben ook respect. Tenslotte gaan wij er vanuit dat iedereen natuursteen prachtig vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *